”Vom putea să ne readucem fiul” Părinții unui tânăr decedat vor avea un nepot de pe urma lui, deși acesta nu a întreținut nicio relație

de: Alexandru Puiu
09 10. 2024

Un cuplu din India a primit o veste deosebită după ce un tribunal a hotărât ca spitalul să le ofere acces la proba de spermă congelată a fiului lor decedat, pentru a putea avea un nepot prin intermediul unei mame surogat. Decizia curții a venit după o luptă legală de patru ani, care a oferit părinților o ultimă șansă de a păstra vie moștenirea fiului lor, Preet Inder Singh, care a murit la doar 30 de ani din cauza unui cancer agresiv.

Părinți disperați în căutarea unui nepot

Harbir Kaur și Gurvinder Singh au inițiat acest demers legal după ce spitalul Ganga Ram din Delhi a refuzat eliberarea probei de spermă a fiului lor, deși aceasta fusese stocată înainte ca el să înceapă tratamentul pentru limfomul Non-Hodgkin. Medicii le explicaseră că chimioterapia ar putea afecta calitatea spermei și, prin urmare, l-au sfătuit să o conserve pentru eventualitatea în care ar dori să aibă copii în viitor. Din păcate, Preet a murit în septembrie 2020, la câteva luni după ce a fost diagnosticat.

Părinții săi, profund afectați de pierderea fiului, au căutat o cale de a-i menține vie moștenirea și au solicitat acces la proba de spermă pentru a avea un copil în numele lui. Spitalul a refuzat inițial, invocând lipsa unei legislații clare privind reproducerea postumă în cazul persoanelor necăsătorite.

Lupta legală și decizia istorică a tribunalului

Cuplul a dus cazul în instanță, argumentând că, în absența unui soț sau a unor copii, ei erau moștenitorii legali ai fiului lor și, prin urmare, aveau dreptul de a folosi proba de spermă. Tribunalul din Delhi le-a dat câștig de cauză, menționând că nu există o interdicție legală în India privind reproducerea postumă dacă există consimțământul donatorului.

Judecătoarea Prathiba Singh a precizat în hotărârea sa că, potrivit legii indiene, părinții sunt îndreptățiți să primească proba genetică în cazul în care nu există un partener supraviețuitor sau copii, ei devenind moștenitorii legali.

Planurile de viitor ale părinților

Cuplul, care se află acum la vârsta de 60 de ani, a declarat că își va crește nepotul și că, în cazul în care ei nu vor mai fi în viață, cele două fiice ale lor au garantat că vor prelua responsabilitatea creșterii copilului. Mama a descris decizia tribunalului ca fiind un „dar prețios” care le va permite să-și „aducă fiul înapoi” prin intermediul unui nepot.

Surrogatul va fi un membru din familie, pentru a păstra totul cât mai aproape de casă. În India, surogatul comercial este ilegal, dar reproducerea prin surogat cu un membru de familie este permisă.

Precedente similare și perspective legale

Cazul este unul rar în India, dar nu fără precedent. Un exemplu similar a avut loc în 2018, când o femeie de 48 de ani din Pune a reușit să aibă nepoți gemeni folosind sperma fiului său decedat. De asemenea, tribunalul din New York a permis în 2019 părinților unui cadet decedat să folosească sperma acestuia pentru a avea un nepot.

Deși multe țări permit reproducerea postumă cu consimțământ scris, în India această practică este încă o zonă gri din punct de vedere legal, iar guvernul s-a opus inițial solicitării cuplului, invocând faptul că legea surogatului este destinată cuplurilor infertile, nu persoanelor care doresc să aibă un nepot.

Decizia tribunalului din Delhi deschide noi perspective asupra cazurilor de acest fel și aduce în discuție necesitatea unor reglementări clare în privința reproducerii postume. Cu toate acestea, pentru familia Singh, hotărârea judecătorească reprezintă un pas important în păstrarea legăturii cu fiul lor